Elbistan Kürt Alevi köyleri Hasanali Barajı tehdidi altında

Baraj ile birlikte bir kültürün yok edileceğini belirten Aleviler, “Bize sulama barajı diyorlar ancak duyduğumuza göre bir HES olacak. Bize hiçbir faydası olmayacak, her yönüyle zarar verecek” diyerek tepki gösterdi.

Elbistan Kürt Alevi köyleri Hasanali Barajı tehdidi altında
Elbistan Kürt Alevi köyleri Hasanali Barajı tehdidi altında

Maraş’ın Elbistan ilçesinde Alevilerin yaşadığı Hasanali ve Atmalıkaşanlı mahallelerini sular altın bırakacak olan Hasanali Barajı’nın proje aşamasından çıkıp, yapımı için geri sayımın başladığı belirtildi. Bölge halkının tepkilerine rağmen yapılmak istenen baraj, Hasanali ve Atmalıkaşanlı mahallelerinin yanı sıra Bayramlar, Ololar, Tetolar, Ortaköy ve Remik mezralarını da su altında bırakacak. Hasanali Barajı’yla yaşam alanlarının tehlike altında olduğunu belirten mahalleliler, bölgedeki Alevi köylerinin bu şekilde yok edilmek istendiğini belirtti.

‘BİR KÜLTÜR YOK OLACAK’

İlkokulu bitirdikten sonra ekonomik nedenlerden ötürü ömrünün gurbette geçtiğini belirten Hasanalili Kamber Demirkaya, son yıllarını köyünde geçirmek için dönüş yaptığını söyledi. Köye büyük yatırımlar yaptığını belirten Demirkaya, “Kendime ev yaptım. Köylü için kültür evi yaptım. Bahçelerime bin 500 kayısı, elma ve ceviz ağacı diktim. Buraya baraj gelmesine ailece karşıyız, yapılmasını istemiyoruz. Burada anılarımız var. Burada 700 yıllık mezarlarımız var. Bir kültür yok olup gidecek. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Burada babadan kalma arazilerim var. Evin bahçesi dışında bahçelerim var. 66 yaşındayım geri kalan ömrümü burada geçirmek istiyorum. Baraj ile birlikte bir köyün ve kültürünün adı silinip gidecek” diye konuştu.

‘YURDUMUZ HARİTADAN SİLİNMESİN’

73 yaşında ki 7 çocuk babası Hüseyin Aksu, Hasanali’de doğduğunu, büyüdüğünü ve baraj istemediğini vurguladı. Bu yaştan sonra hiçbir yere gidemeyeceğini ve hiç bir yerde yaşayamayacağını dile getiren Aksu, “Atalarımızın yaşam yeridir. Bizden sonra da çocuklarımız burada yaşayacak, ancak gelecek baraj ile birlikte yaşam alanımız yok olacak” dedi. 50 yıl önce İzmir’e göç eden ve sadece Türkiye’nin değil dünyanın dört bir yanına göç ettiklerini ancak nerde olursa olsun kalben Hasanali’de yaşadıklarını kaydeden Hasan Aslan (60) da şunları belirtti: “Her zaman gidip geliyordum. 5 yıl önce burada ev yaptım. Yazın gelip 4 ya da 5 ay burada hasret gideriyorum. Burası baba ve dede yurdudur. Buraya geldiğimiz zaman teselli oluyoruz. Doğup büyüdüğümüz yerdir. Buradan bir türlü vazgeçemiyoruz. Baraja tamamen karşıyız. Yurdumuzun haritadan silinmesini kendimize yediremiyoruz. Burada dedelerimiz yaşamış, babamız yaşamış ve biz yaşamaktayız.”

‘DEVLETİN GÖZÜ HEP ALEVİ KÖYLERİNDE’

Barajın yapılmasına karşı olduklarını belirten bir diğer mahalleli 55 yaşında ki 3 çocuk annesi Nazife Öztoprak da atalarından sonra kendilerinin köye emek verdiğini ve Hasanali’nin tek yaşam alanları olduğunu ifade etti. Devlet ne kadar para verse de yaşam alanlarının değerinin biçilemeyeceğini söyleyen Öztoprak, “Gelecek baraj ile yaşam alanlarımız sular altında kalacaktır. Bölgede Alevi köylerine sürekli baskı var. Alevi köylerini yok etmeye çalışıyorlar. Eskiden köylerimiz sürekli yakılarak boşaltılmak istenmiş. Devletin gözü her zaman Alevi köylerinin üzerindedir. Önceleri köyde göçler başladı. Şimdi de tamamen yok etmek istiyorlar. Birkaç aile gelip köye yerleşti. Bizde köye tekrar dönüşler oluyor diye sevindik. Bu sefer baraj ile karşı karşıya kaldık. Baraj gelirse köy tamamen bitecektir. Dolayısıyla istemiyoruz” diye belirtti.

‘BİZE HİÇBİR FAYDASI OLMAYACAK’

1961 yılında mahalleden göç eden 67 yaşındaki 4 çocuk babası Hüseyin Arslan, Adana’ya göç ettiğini ancak 54 yıldan sonra köye dönüş yaptığını, ev yaptığını ve gidip gelmeye başladığını söyledi. Kışın Adana, yazın Hasanali’de kaldığını dile getiren Arslan, şöyle devam etti: “Bu toprakların her taşında bir anımız vardır. Ondan kaynaklı buranın sevdasını üzerimizden atamıyoruz. Buranın 5 bin 600 nüfusu var, ancak şu an köyde 40 hanemiz kalmış. Bu baraj dönüşümümüzü etkiledi. Geri gelmek isteyen insanlarımızda baraj korkusundan gelmek istemiyor. Bize sulama barajı diyorlar, ancak duyduğumuza göre bu bir HES olacak. Bize hiçbir faydası olmayacak, her yönüyle zarar verecek” dedi. ANF

İlginizi çekebilir...

PSAKD-DANISMA-KURULU-

PSAKD yöneticileri: Gençlerimiz ışık saçıyor-VİDEO

PİRHA- PSAKD şube yöneticileri, Antalya’da gerçekleştirilen iki günlük danışma kurulu toplantısını değerlendirdi. Uzun aradan sonra …