Maraş Katliamı ’nın 35’inci yıldönümü anması yapıldı

Maraş Katliamı ’nın 35'inci yıldönümü anması yapıldı
Maraş Katliamı ’nın 35’inci yıldönümü anması yapıldı

Maraş Katliamı ’nın 35’inci yıldönümü anması, valiliğin yasağına, kitlenin kent girişinde engellemesine rağmen yapıldı. Anmada bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül , engellemeyi kınayarak, “Maraş katliamı insanlığa yönelik işlenmiş bir suçtur. Bu suçun bir numaralı sanığı devlettir. Devlet bugün katliamla ilgili suçunu ört bas etmek amacıyla anmaya izin vermemektedir. Ancak biz Alevi kurumları olarak 35 yıl değil, 335 yıl da geçse Maraş’a geleceğiz” dedi. Maraş katliamı, Urfa ve Mersin’de de yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto edildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu ‘nun çağrısı üzerine Maraş katliamının 35’inci yıldönümü vesilesiyle Maraş’ın Yörük Selim Mahallesi’nde yapımına başlanan cemevi arsasında yapılmak istenilen anma etkinliği İçişleri Bakanlığı genelgesi gerekçe gösterilerek valilik tarafından engellenmeye çalışıldı. Kenti ablukaya alan jandarma ve polis, kitlenin Maraş’a girmesini de engelledi.

Bunun üzerine kitle de polis ve jandarma noktasında bekleyişe geçti. Yine şehir içinde Yörük Selim Mahallesi’ne giden tüm yollar polis tarafından tutulurken Maraş’ta bulunan tüm kamu kurumlarının önünde polis tarafından alınan yoğun önlemler ve polis helikopterinin Maraş üzerinde uçuş yaptı.

[pullquote]Polis ve jandarma ablukasına rağmen Yörük Selim Mahallesi’nde bulunan Erenler Kültür Derneği’ne ulaşmayı başaran yüzlerce kişi, anma etkinliği için bir araya geldi. Burada da polis engeliyle karşılaşan halk, polis tarafından yapılan, “Yürümeniz halinde suç işliyorsunuz” anonsuna rağmen, cemevine doğru yürüyüşe geçti.[/pullquote]

Yürüyüşe, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, HDP, BDP, CHP, İHD ve birçok STK temsilcileri katıldı.

Yürüyüşte grup, Maraş katliamının resimlerinin bulunduğu “Maraş katliamı 1978 Maraş” yazılı pankartı açarak, sessiz bir şekilde polis eşliğinde cemevi arsasına geldi. Gazi Metin Dede’nin verdiği Gülbengi ile sembolik temel atma töreni gerçekleştirildi. Ardından Maraş katliamında yaşamını yitirenler anısına grup bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşu sonrası grup adına Erenler Kültür Derneği Başkanı Müslüm İbili basın metnini okudu. Maraş katliamı üzerinden 35 yıl geçdiğini söyleyen İbili, katliamın sorumlularının yargılanması için burada olduklarını belirtti.

Maraş Katliamı ’nın 35'inci yıldönümü anması yapıldı
Maraş Katliamı ’nın 35’inci yıldönümü anması yapıldı

Pir Sultan Kültür Derneği Geneğl Başkanı Kemal Bülbül de yaptığı konuşmada polisin ablukasına ve engellemesine değindi. Maraş Katliamı’nın 35’inci yıl dönümünde anmanın yapılmasıyla ilgili engellemeyi kınadığını söyleyen Bülbül, “Maraş katliamı insanlığa yönelik işlenmiş bir suçtur. Bu suçun bir numaralı sanığı devlettir. Devlet bugün katliamla ilgili suçunu ört bas etmek amacıyla anmaya izin vermemektedir. Ancak biz Alevi kurumları olarak 35 yıl değil, 335 yıl da geçse buraya geleceğiz. Anma programımızı gerçekleştireceğiz. Bu bizim için insani, vicdani ve örgütsel bir sorumluluktur. Maraş katliamı insanlığın tüm kutsal değerlerine karşı işlenen bir suçtur” dedi.

DEMİR: MEZAR YERLERİ TESPİT EDİLMELİ

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise güvenlik güçlerinin anma törenine katılmak için başka şehirlerden gelenlere izin vermemesine tepki gösterdi. 35 yıl önce diri diri katledilen insanları anmaya gelenlerin devlet zulmüyle, işkencesiyle, baskısıyla ve inkar politikasıyla karşı karşıya kaldığını ileri süren Demir şunları söyledi:

“Dün katledilen canlarımızın mezarlarını ziyaret ettik. Gidin görün ki insanın içi kan ağlıyor. Katledilen insanların sadece43101_56103_21122013163242_4 4-5 tanesinin mezar yeri belli. Bu, bu devletin ayıbıdır. Devletin bu ayıptan kurtulması için bir an önce katledilen canlarımızın mezar yerleri tespit edilip, orada ailelerine teslim edilmelidir. Hiç olmazsa vicdani olarak insanlar rahat eder. Hiç olmazsa insanların ziyaret edebilecek mezar taşının olduğunu bilmesi lazım. Ama gelin görün ki Kerbela’dan başlayıp bütün katliamlarda Aleviler inkar edildi, yok sayıldı. Tam da bu noktada biz 21’inci yüzyılda Maraş’a girememenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bütün il sınırlarında canlarımızın yolu kesildi. Vali ve emniyet müdürünü biz buradan istifaya davet ediyoruz. Biz buraya terör estirmeye, kimsenin canını yakmaya, kimseyle kavga etmeye gelmiyoruz. Sadece canlarımızı anmaya geliyoruz.”

Alevi kurum temsilcilerinin halkı selamlamasıyla anmanın sona ermesine rağmen, kent hala polis ve jandarma ablukası altında.

Anmanın ardından Narlı’da durdurulan kitle ile birlikte etkinlik yapmak üzere kitle ilçeye hareket etti.

URFA’DA YÜRÜYÜŞLÜ PROTESTO

Urfa’da Demokrasi ve Emek Platformu bileşenleri ile 36 sivil toplum örgütü, Topçu Meydanı’ndan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne kadar düzenledikleri yürüyüş ile Maraş katliamını yıldönümünde protesto etti.

BDP’nin de destek verdiği platform bileşeni yüzlerce STK üyesi, yürüyüş öncesi Topçu Meydanı’nda bir araya geldi. Yürüyüşte, “Maraş’ı unutma, unutturma”, “Aloooo Van Üşüyor”, “Van ne bê xwediye” yazılı dövizler taşındı. “Katiller hesap verecek”, “Bijî biratiya gelan” ve “Halklar barış istiyor” sloganları atılırken, yürüyüş boyunca megafon ile İstanbul’da düzenlenen “yolsuzluk operasyonu”na ilişkin bilgilendirme yapıldı.

İş merkezinin önünde kalabalığa seslenen TMMOB İKK Sekreteri Ruken Okyay Çiçek, demokratik haklar talep eden öğrencilerin, basın açıklamasına katılan çocukların cezalandırıldığı Türkiye’de bakan çocuklarının para sayma makinelarıyla oynayıp, paralarını ayakkabı kutularında sakladığını ifade etti. Çiçek, Van halkından kalabilecekleri bir evi esirgeyen devletin, kendi çocuklarına milyon dolarlar sunduğunu belirtti.

Arkasından söz alan Alevi Kültür Dernekleri Urfa Şube Yöneticisi Kemal Atalay, Çorum, Sivas, Maraş katliamlarını hatırlatarak, “Cumhuriyet tarihi Alevi katliam tarihidir. Dersim’le başlayan katliam halen sürmektedir. Aleviler ne zaman ki hak talep etti, sunni devlet tarafından katledildiler. Artık hesap sorma dönemidir” dedi.

MERSİN’DE BASIN AÇIKLAMASI

Mersin’de ise Emek ve Demokrasi Platformu da, Taş Bina önünde kitlesel bir basın açıklaması yaptı. BDP Eş Genel Başkanı Yardımcısı Yüksel Mutlu’nun da katıldığı açıklamada, “Maraş Katliamı’nın hesabını soruyoruz unutmadık unutturmayacağız” pankartının açıldı.

Sık sık “Maraş’ı unutma unutturma”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı. Platform adına açıklamayı Kültür Sanat-Sen Mersin Şube Başkanı İmam Özdemir yaptı.

Maraş katliamında 105 kişinin katledildiğini, yüzlercesinin yaralandığı ve yüzlerce işyerinin tahrip ve talan edildiği bir devlet organizasyonu olduğuna dikkat çekti. Yaşanan bütün katliamların sorumlusunun derin güçler olduğuna işaret eden Özdemir, “Geçmişte yaşanan katliamları unutturmayarak, bunların tekrarlanmasını önleyerek, farklılıkların zenginlik olduğu bilinçlere kazıyarak ve hepsinden önemlisi vicdanlarımızla, geçmişimizle, ayıplarımızla, suçlarımızla yüzleşerek beraber yaşayabiliriz. Türkiye geçmişindeki bu utançlarla yüzleşerek geleceğini aydınlatmak zorundadır” diye kaydetti.

İlginizi çekebilir...

PSAKD-DANISMA-KURULU-

PSAKD yöneticileri: Gençlerimiz ışık saçıyor-VİDEO

PİRHA- PSAKD şube yöneticileri, Antalya’da gerçekleştirilen iki günlük danışma kurulu toplantısını değerlendirdi. Uzun aradan sonra …