Babacan’ın Partisine Katılan Cem Vakfı Yöneticisi Cem Avşar PİRHA’nın Sorularını Yanıtladı

PİRHA- Cem Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve vakfın mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Cem Avşar, Ali Babacan tarafından kurulan DEVA partisinde kurucu olarak yer aldı. PİRHA’nın sorularını yanıtlayan Cem Avşar, bu partide Alevi kimliğiyle bulunduğunu belirtti ve Babacan’ın Alevi ve Kürt sorununu çözeceğini öne sürdü. 

AKP’nin kurucularından Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın partisinin kuruluş dilekçesi bugün İçişleri Bakanlığına verildi. Ali Babacan başkanlığındaki yeni partinin kurucular kurulu da açıklandı.

90 kişinin bulunduğu kurulda eski bakanlar Sadullah Ergin, Nihat Ergün ve Gülay Göktürk gibi isimlerin yanı sıra Cem Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve vakfın mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Cem Avşar da bulunuyor.

Cem Avşar, Ali Babacan’ın partisi DEVA’ya kurucu olmasını ve bu partiye katılım sürecini PİRHA’ya anlattı.

Ali Babacan ile zaten önceden tanıştıklarını ve bu partiye Alevi kimliğiyle katıldığını söyledi. Avşar, Cem Vakfı’nın ve Onursal Genel Başkan İzzettin Doğan’ın partiye katılımından haberi olduğunu belirterek, “İyi bir Türkiye inşa etmek için oradayım” dedi.

İşte Cem Avşar’ın PİRHA‘nın sorularına verdiği yanıtlar.

PİRHA- Öncelikle şunu sorayım; Cem Vakfı’nda yöneticiydiniz değil mi?

CEM AVŞAR- Doğru, evet.

Hala yönetici misiniz?

Evet hala yöneticiyim.

İstifa etmediniz yani?

Yok etmedim.

Mali işlerden mi sorumlusunuz?

Sorumluyum doğru.

Ali Babacan’ın DEVA partisini neden tercih ettiniz? Size bir teklif mi geldi? Nasıl bir iletişim kurdunuz?

Daha önceden, yıllar önce ticari bir görüşmemiz olmuştu. Bu şekilde kontağımız vardı. Kendileri böyle bir oluşum içerisine girdiği zaman Cem Vakfı Yönetim Kurulu ve Alevi kimliğimizden haberdarlardı zaten. Önce bir iletişime geçtik karşılıklı. Çağırdılar bizi, Ankara’da görüştük. Alevi yurttaşlarımızın devletten beklentilerini, olması gerekenleri anlattık, AİHM kararları hakkında bilgi verdik. Kitabımızı hediye etmiştik. Bayağı uzunca bir sohbetimiz oldu.

Peki siz Alevi kimliğinizle mi orada bulunacaksınız?

Evet.

Peki hiç düşündünüz mü Alevi toplumundan tepkiler geleceğini? Biliyorsunuz Ali Babacan AKP kurucusu. Siyasal İslamcı kimliği de var. Bu konuda rahat gidebildiniz mi bu partiye?      

Ben şöyle bakıyorum: O siyasal İslamcı, şu Alevi, diye meselelere bakmamalıyız. Kolektif toplum için bakmamız lazım. Ali beyin (Babacan), Ak Parti’de yıllarca görev yapsa bile bir güvenilirliği her zaman vardı, diğer AK Partili yönetici ve bakanlara nazaran. Biz kendisine güvendiğimiz için, samimiyetine emin olup bu işin içerisine girdik. Parti programında açıklandı. Çarşamba gününden sonra göreceksiniz, ufak da olsa girişimler var. Biz daha sonra ilerleyen süreçte açacağız. Kamu alımlarında, cemevlerinin ibadethane olması, Alevilere hak tanınması gibi toplumun taleplerini ilettik. Bunlarda çok geç bile kalındığını, bir an önce uygulanması gerektiğini kendisi de söyledi. Bu konuda güven oluşturdu. Tabi ki biz bunların takipçisi olacağız. Her yerde dile getireceğiz. Bizim asıl önceliğimiz Alevi yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini savunmak. Bunun haricinde Berlin’de okudum. Cambridge Üniversitesi ekonomi mezunuyum, iş insanıyım. Yatırımlarımız var.

Peki Cem Vakfı’nın Babacan’ın DEVA partisine gitmenize razılığı oldu mu? Ya da İzzettin Doğan ile bizzat görüştünüz mü? Haberi var mı ?

Tabi ki. Biz görüşümüzü, fikrimizi söyledik. Hocamıza da sorduk. Hocamız tabi ki tavsiyelerde bulundu. ‘Karar senin’ dedi. Cem Vakfı razı oldu mu olmadı mı şeklinde bir polemiğimiz de olmadı. İcazet alma gibi bir kontağımız olmadı.

Peki size bir vaadi oldu mu Ali Babacan’ın? Siz neden orada olacaksınız?

Daha demokratik, hukuk üstünlüğünün olduğu daha iyi Türkiye inşa etmek için oradayım. Başka hiçbir vaadi yok.

AKP’DEN FARKLI NE YAPACAK?

Ali Babacan AKP’den geliyor. Ekonomi politikalarında olumlu-olumsuz onun da payı var sonuçta. Neler yapacak AKP’den farklı?

AKP’nin çıkış noktasında söylemlerini çoğu insan hatırlar. Siyasal İslamcı, Milli görüşçü çoğu ama demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi söylemleri vardı. Toplumun duymak istediği söylemlerdi.

Ali Babacan’ın partisinin umut vadedeceğini düşünüyor musunuz? Aleviler özellikle çok kandırıldı. AKP iktidarı kaç yıldır AİHM’in kararlarını uygulamıyor. İktidardayken Ali Babacan da sorumlu değil mi bundan? İktidardaydı, bakandı. Önemli bir statüsü vardı. Özeleştiri veriyor mu peki?

Ali bey (Babacan), bu konuyla alakalı bunun zaten olması gerektiğini defalarca söyledi. Kendisi ekonomiden sorumlu ama temel hak ve özgürlükler konusunda duyarlı. Alevi sorunu, Kürt sorunu Türkiye’nin hala kanayana yarası. Bununla alakalı beyanını verdiğini fakat bir şekilde Tayyip Erdoğan’ın noktayı koyamadığını ifade etti kendisi.

Alevi sorununu da Kürt sorununu da çözeceğini mi vaad ediyor Ali Babacan?

Evet. Doğru.

Nasıl çözeceğini söylüyor?

Sorunları belirtmek için önce iktidar ya da muhalefet olmak lazım. Ya da iktidar ortağı olmak lazım. Bununla alakalı bizim parti programında Kürtlerin, Alevilerin sorunlarıyla alakalı yazılar geniş kapsamda var. Daha sonra bunu beyan edecek, meydanlarda, örgütlenirken. Bu şekilde bunları söyleyeceğiz.

Peki partinin kurucular kurulunda adınızı görünce Alevi camiasından arayanlar oldu mu, olumlu ya da olumsuz?

Bizim yönetim kurulumuz sağ olsunlar tebrik için aradılar. Cem Vakfı Yönetim Kurulu. Hayırlı olsun demek için aradılar. Bunun dışında bir şey olmadı.

Olumsuz tepkiler gelmedi mi? Çünkü eski AKD Genel Başkanı Doğan Demir de Davutoğlu’nun partisine gitti biliyorsunuz. Epey tepki gelmişti.

Neden her partide olmayalım ki? Önce bir felsefemiz, inancımız var. Bu insan odaklı inancımızı hayatımızda neden uygulamayalım? Toprakları paylaşıyoruz. Çocuklarımız bu toprakları paylaşıyor.

BABACAN DA DAVUTOĞLU DA SORUMLU DEĞİL Mİ?

Bu ülkede eşit vatandaş olamadı Aleviler? Hep sağ partiler iktidardaydı. Hiçbir zaman Alevileri tanımadılar, saygı duymadılar. Davutoğlu da Babacan da bundan sorumludur.

Bizim amacımız bundan sonra Aleviliği ayrımcılığa uğramasın. Vergiyi ödüyorsa ondan faydalanması lazım Alevi yurttaşın. Aleviden vergi alınıyor ama cami yaptırıyorsanız olmaz bu iş. Alevi yurttaşların inançları ve ihtiyaçları doğrultusunda vergi alınmalı. Ne olursa olsun, kim olursa olsun bunu savunmaktan, dile getirmekten geri adım atmayacağız.

Aleviler sağcı-milliyetçi partilere uzak. Sonuçta çok acılar yaşandı, katliamlar yaşandı bu ülkede. Aleviler acı çekmiş bir toplum olarak sağ partilere mesafeli duruyorlar. Oralara giden Alevi temsilcilere tepki gösteriyorlar. Bunu normal görmüyor musunuz?

Çok normal, mesafeli olalım. Olabilir. Mesafeli olan Alevilere saygı duymak zorundayız ama düşman olmayalım.

Alevi toplumu düşman değil kimseye. İnancında düşmanlık yok Alevilerin. Hiç kimseyi dışlamaz Alevi toplumu.

Evet aynen öyle. Alevi vatandaşlar haklarını alsınlar.

Daha önce deneyimler var. Alevi şahsiyetler AKP başta olmak üzere sağ partilerde bulundular. Hiçbirini görmüyoruz. Bundan bir ders çıkarabiliyor musunuz?

Çok mu güvendiler. Süreci yürütemediler mi. Yeterince söylemleri dile getiremediler mi? Ona göre hareket etmek lazım.

Yüzde yüz güvenerek gitmiyorum, gözü kapalı gitmiyorum, diyorsunuz öyle mi?

Yok hayır. Parti programında göreceksiniz. Her alanda şeffaf. Ekonomide de şeffaf her şeyde şeffaf. Başka türlü bir siyasetle, argümanla gelmediler.

Sizden başka Alevi kimliğiyle partide bulunan var mı?

Benden başka bildiğim kadarıyla yok.

Tabi siz olumlu değerlendiriyorsunuz, koca bir partide bir Alevinin olması eksiklik değil mi?

Koca bir partide bir Alevi var ama illerde, ilçelerde olmayacağı anlamına gelmez.

90 kişinin içinde bir Alevi çok az. ‘Aman bir kişi de Alevi olsun’ anlayışı söz konusu olabilir mi?

Ben o şekil düşünmüyorum, öyle değerlendirmiyorum. Yüzde 35 kadın kotamız, yüzde 20 genç kotamız var. Genç isimler de var. Böyle çok toplumda daha genç, dinamikliğe özen göstermiş Ali bey.

Peki azınlıklar var mı? Süryani, Ermeni, Rum?

Ermeni yok galiba. Mardinli bir arkadaşımız var ama Süryani mi değil mi emin değilim. Biz de çok fazla tanışmadık.

Peki daha önce yakın durduğunuz bir siyasi parti var mıydı?

Daha önce yakın durduğumuz parti… CHP’de de, İyi Parti’de de arkadaşlarımız çok. Onun dışında başka partide arkadaşlarımız yok. İki partide görüştüğümüz arkadaşlarımız var.

Kendinizi sağ’a daha mı yakın hissediyorsunuz?

Yok sağ’a daha yakın hissetmiyorum.

Merkez sağ olarak mı? Liberal misiniz?

Merkez sağ olarak da tanımlayamam. Liberal bir tanımlama daha doğru olur.

Peki teşekkür ederim. 

PİRHA/İSTANBUL

İlginizi çekebilir...

PSAKD-DANISMA-KURULU-

PSAKD yöneticileri: Gençlerimiz ışık saçıyor-VİDEO

PİRHA- PSAKD şube yöneticileri, Antalya’da gerçekleştirilen iki günlük danışma kurulu toplantısını değerlendirdi. Uzun aradan sonra …