Demokratik Alevi Derneği(FEDA)’nin iki ayda bir yayınladığı Semah dergisi, Ocak Şubat tarihli 25’inci sayısı ile yeni yıla girdi. Derginin yeni sayısının kapağı, ‘Îtîqat ê Rêya Heq-Kürt Aleviliği’ olarak yayınlandı.
Îtîqat ê Rêya Heq-Kürt Aleviliği
Semah’ta yaşanılan süreç değerlendirilirken, su gibi akıp giden zamanın döngüsünde ezilenlerin, yok sayılanların ve mazlum halkların geleceği; Sezarvari despotik yöntemlerle her geçen gün biraz daha karartılmaya çalışılıyor denilerek,” Cizre, Şırnak, Sur ve daha nice antik kentlerde ölüm kol geziyor ve sokak aralarında, evlerde acımasızca çocuklar, kadınlar, yaşlılar kurşunlanıyordu. An itibariyle Kürt kentleri, İsrail askerlerince ablukaya alınan Filistin kentlerine benziyordu. Bu topraklara barış ne zaman gelecek. Müslüman Türk hükümetlerinin, Müslüman Kürt halkının üzerindeki baskı ve şiddet politikaları ne zaman bitecek? Benzer sorulara, Müslümanların ortak kutsal kitabı Kur’an, yeterince cevap vermiyor mu? Hangi ayette Müslümanın kanı, bir diğer Müslümana helal kılınmış? Hangi hadis-i şerif’te insanların doğuşla edindiği dili, kültürü ülkesi yasaklanmış ve yok sayılmış? Güneş balçıkla sıvanmaz! İnsanlık onuru, elbet birgün galip gelecek ve Harranlı İbrahim’in karşısında, Firavunlar elbet birgün yenilecekler ve silinip gidecekler. Ama mazlum bir halkın dili, kültürü ve ülkesi hep aynı yerde kalacaktır. Bu vesileyle Alevi Pirleri Dersim’de, barış orucuna yatmadılar mı? İnsanlar sokaklarda barış, demokrasi, özgürlük naraları atmadılar mı? Diyarbakır’da, Baro başkanı Tahir Elçi katledilmedi mi? Biran önce ülkemize, insanlığa barışın ve kardeşliğin gelmesi dilekleriyle, Xızır yar ve yardımcımız olsun!” sözlerine yer veriliyor.
Dergi yeni sayısında, Kürt Alevilerinin kendi inançlarını, kendi dilleriyle andıkları “İtiqat é Réya/ Raa Heq (Réya/ Raa Haq İnancı)” gerçekliğini, gündeme getirdiklerini ve tartışılmasını istediklerini belirtiyor.
Yeni sayının yazı
ve yazarları ise şunlar:
Rêya Heq – Alevilik Ve Güncel Sorunlara Yaklaşım – Cihan Kandil İnanç Terminolojisi Bağlamında Réya Heq İtikatına (Kürt Aleviliği) Kısa Bir Önsöz – Erdoğan Yalgın
Kainatın Güneşi – Edibe Şahin
Rêya (Raa) Heq Öze Giden Yol’dur – Halil Dalkılıç
Raa Heqıye De Roceyî – Daimi Doğan
Alevi Kimliğinin Tanımlanması Ve Varlık Sorunsalı – Nesrin Akgül Hassasiyetlerini ‘Bilmeme’ Üzerine: Ceceli’nin Kabahatinden Büyük Olan Özrü – Elif Sonzamancı
Dersim Raa Haqi-Riya Haqi Inancı – Murat Işık
Semah Panaroma – Can Kasapoğlu
Quı Est Pîr Sultan Abdal ? – Volkan Şimşek
Gimgim De, Kayê Qilerinî Yenê Kaykerdêne – İbrahim Beyaz